O društvu
PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA
PGD Materija je edina in osrednja gasilska enota v Občini Hrpelje - Kozina. Razvrščeno je v III. kategorijo gasilskih enot. Organizacijsko je vključeno v Kraško gasilsko zvezo. Ima status gasilske enote širšega pomena (pooblastilo za posredovanje ob prometnih nesrečah), razvrščeno pa je tudi v nabor portalnih gasilcev. V skladu s pogodbo o opravljanju gasilske javne službe opravlja naloge zaščite in reševanja ob vseh naravnih ter drugih nesrečah na območju Občine Hrpelje - Kozina, ki obsega 39 naselij na 195 km² površine. Poleg tega operativci, skladno s pisnim dogovorom z Zdravstvenim domom Sežana in načrtom aktiviranja, intervenirajo tudi ob nenadnih zastojih srca ter drugih nujnih stanjih.

Letno operativna enota posreduje na približno 80 intervencijah.

V društvo je včlanjenih 186 članic in članov različnih starosti. Operativna enota šteje 52 gasilk in gasilcev, posebej pa smo ponosni na kar 55 mladih gasilcev (osnovnošolskih otrok), s katerimi se aktivno ukvarjajo mentorji mladine.

Poleg različnih usposabljanj, se PGD Materija redno udeležuje tudi vseh gasilskih tekmovanj na zveznem, regijskem in državnem nivoju. Veliko pozornosti namenja tudi stalnemu usposabljanju v prvi pomoči. Največji tekmovalni uspeh je doseglo leta 2011, ko je ekipa prve pomoči PGD Materija osvojila naslov državnih prvakov in se naslednje leto na Irskem udeležila evropskega tekmovanja. Dosežen rezultat je pomenil zgodovinski dogodek tudi za slovensko gasilstvo, saj se je prvič zgodilo, da je ekipa gasilcev zmagala na državnem tekmovanju in zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju v prvi pomoči.

Pomemben mejnik v delovanju PGD Materija predstavlja leto 2008, ko je ob 100. obletnici prevzelo v uporabo nov gasilski dom, lata 2019 pa še prizidek garažnega dela.

Vozni park društva trenutno sestavlja šest gasilskih vozil (HTRV, GVGP-1, GVGP-2, GCGP-1, GVC 24/50 in GVM-1) ter priklopnik za prevoz opreme.
OBČINA HRPELJE - KOZINA
Geografsko se območje Občine Hrpelje - Kozina razprostira na območju Brkinov, Čičarije in Malega Krasa. Osnovna značilnost je velika prometna tranzitnost območja, saj tu vodijo glavne prometne poti Ljubljana-Koper in Reka-Trst. Širše jo obdajajo tri severno jadranska pristanišča (Koper, Trst in Reka). Na zahodu občina meji z Republiko Italijo, na jugu pa z Republiko Hrvaško. Mejne občine so Divača, Sežana, Koper in Ilirska Bistrica. Občina obsega 39 naselij na 195 km² površine in ima 4.300 prebivalcev. Gospodarsko, kulturno in upravno središče predstavljata naselji Hrpelje in Kozina. Gospodarski razvoj v občini se koncentrira v Obrtno industrijski coni Hrpelje, ki zavzema 150.000 m². V njej posluje preko 30 podjetij z različno dejavnostjo.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MATERIJA

Bač pri Materiji 28/b, 6242 Materija

E-pošta: gasilcimaterija@gmail.com